İl Müdürümüz Hüseyin ARAP Ramazan Ayı dolayısıyla İlimiz genelinde gıda denetimleri ile ilgili basın açıklamasında bulundu.
Konuyla ilgili İl Müdürümüz Hüseyin ARAP yapmış olduğu açıklamada;
İlimiz genelinde gıda güvenliği, gıdaların genel ve özel hijyen kurallarına uygun olarak tüketicilere ulaşmasının temini amacıyla gıda denetimleri İl Müdürlüğümüzce yapılmaktadır.
Gıdalarda ürün çeşitliliği ile üretim ve tüketimin arttığı ramazan ayı içerisinde halkımıza en sağlıklı şekilde üretilmiş gıdaları tükettirmek amacıyla gıda üretim, satış ve toplu tüketim noktalarına yönelik ramazan ayı boyunca yoğun denetim programı planlanmıştır.
Özellikle ekmek üretim sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin; ambalajsız olarak piyasaya arz edilen ekmek, pide ve bazlama gibi ürünlerde katkı maddesi ve renklendirici kullanmamaları, ekmeğin rutubet miktarının en çok yüzde 3,8, tuz miktarı ise yüzde 1,5 olmalı, ekmek, kepekli ekmek, tam buğday unlu ekmek, tam buğday ekmeği ve ekşi hamur ekmeği gibi ambalajsız olarak piyasaya arz edilen ekmeklerin en az 250 gr ağırlığında üretilmeleri gibi hususlara dikkat etmeleri gerekmektedir.
Pastacılık ve unlu mamül üretimi sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin, kırık, çatlak ve kirli yumurta kullanmamaları, ürettikleri pastalara mutlaka etiket bilgilerinin yazılması, özellikle son tüketim tarihi ve saklama koşulları konusunda tüketicilerin bilgilendirilmesi ve pastaların saklandığı dolapların sıcaklıklarına dikkat edilmesi gerekmektedir.
Et ve et ürünleri sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin, ürünlerini %100 sığır veya %100 piliç etinden üretmeleri ve sakatat kullanmamaları, etiket bilgilerinde tüketiciyi yanıltacak bilgi olmaması gerekmektedir. Perakende et ürünleri satan işletmelerin ise önceden hazır ambalajlı hale getirdikleri kıyma ve et karışımlarının satışı yasaklanmış olup bu ürünler müşteri talebine göre o anda hazırlanarak satılmalıdır. İşletmelerin mühürsüz et satmamaları ve etlerin soğuk zincir kurallarına riayet edilerek saklanması konularına dikkat etmeleri ve gıda ile ilgili faaliyet gösteren diğer tüm işletmelerimizin kişisel hijyen ve işletme hijyen kurallarına riayet ederek üretim ve satış faaliyetleri yapmaları konularında daha da titiz davranmaları gerekmektedir.
Ramazan Ayı nedeniyle İl Müdürlüğü olarak halkımızın daha sağlıklı ve güvenilir gıda tüketmelerini sağlamak asli görevimizdir. Sürekli ve belirli bir programda yürütülen gıda denetimlerinde Ramazan Ayı dolayısıyla dahada ağırlık verilerek piyasadaki gıda vurguncuları ve merdiven altı üretimi yapan işletmelere göz açtırmayacağız dedi.
Ayrıca tüketicilerimizin ise herhangi bir ürünü satın alırken mutlaka etiket bilgilerini kontrol etmeli, uygunsuzluk gördükleri ürünler ve işletmeler için Alo Gıda 174 hattını arayarak ihbarda bulunmalılardır. Olumsuzluk tespit edilen işletmeler için cezai işlem uygulanacağını söyledi.